Протокол № 3 засідання колегії відділу освіти від 29.10.2020

ПРОТОКОЛ № 3

засідання колегії управління освіти

 

Дата проведення — 29.10.2020

Формат проведення — дистанційно у програмі ZOOM

 

Начальник управляння освіти – Ігнатенко Л.І.

Секретар колегії — Мусієнко Ю.М., заступник начальника управління освіти.

Члени колегії — 8 осіб:

Гричановський А.М. — директор спеціалізованої школи I-IІІ ступенів №12;

Бібик В.В. — директор Конотопського інституту Сумського державного університету;

Бугара О.Д. — голова міської організаціі профспілки працівників освіти i науки;

ШатохінаН.М.—завідувач дошкільного навчального закладу №4 «Сонечко»; Півовар Н.М. — заступник директора з          навчально-виховної роботи Конотопської ЗОШ №7 імені Г.Гуляницького;

Онищенко Т.М. — методист міського методичного кабінету;

Мищишина Є.З. — директор школи мистецтв;

Гуминська О.П. — головний спеціаліст управління освіти.

 

У  зв’язку із загальнонаціональним карантином, його неодноразовим продовженням, з метою запобігання виникнення i поширення коронавірусної хвороби, матеріали чергового засідання колегії управління  освіти відповідно до плану роботи колегії на 2020 рік було опрацьовано усіма членами колегії та керівниками закладів освіти дистанційно.

Також попередньо матеріалами посиланням https://www.osvita-konotop.gov.ua/category/viddil-osviti/diyalnist-viddilu-osviti/kolegi%d1%97 мали змогу ознайомитися:

працівники управління освіти Конотопської міської ради;

методисти міського методичного кабінету;

педагогічні колективи закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти міста;

інші користувачі сайту управління освіти Конотопської міської ради.

Уci пропозиції, зауваження, доповнення членам колегії та керівникам закладів освіти було запропоновано надіслати на електронну адресу відділу освіти [email protected] “mailto:muo-konotoд@ukr.net”. Станом на 28.10.2020 пропозицій, зауважень чи доповнень не було.

Голосування членів колегії відділу освіти здійснювалося також у дистанційному форматі на окремих бланках, надісланих електронною поштою (додаються до протоколу).

 

 

Порядок денний:

 

  1. Про організацію корекційно-відновлювальної роботи у спеціальних групах закладів дошкільної освіти

Доповідач: Блонова Тетяна Миколаївна, директор Інклюзивно-ресурсного центру

  1. Про підсумки проведення ДПА/ЗНО навчальних досягнень випускників закладів загальної середньої освіти.

Доповідач:  Тимчук Наталя Сергіївна, методист методичного кабінету

  1. Про підсумки літньої оздоровчої кампанії 2020 року.

Доповідач:  Мусієнко Юлія Миколаївна, заступник начальника управління освіти

  1. Про стан організації обліку дітей шкільного віку та учнів у місті Конотопі.

Доповідач:  Король Олена Олександрівна, заступник начальника управління освіти

  1. Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти міста, психологічний супровід та соціально-педагогічний патронаж учасників освітнього процесу і стан виконання Плану заходів щодо розвитку психологічної служби на період до 2020 року.

Доповідач:  Шкурко Олена Сергіївна, методист методичного кабінету

 

  1. ОПРАЦЮВАЛИ:

Доповідь Блонова Тетяна Миколаївна, директор Інклюзивно-ресурсного центру, яка доповіла про організацію корекційно-розвиткової роботи у спеціальних групах закладів дошкільної освіти (текст доповіді додається до протоколу).

ВИРІШИЛИ:

1.Інформацію директора інклюзивно-ресурсного центру Блонової Т.М. про організацію корекційно-розвиткової роботи у спеціальних групах закладів дошкільної освіти прийняти до відома.

  1. Керівникам закладів дошкільної освіти:

2.1.Своєчасно інформувати батьків (осіб, що їх замінюють) дітей щодо проблем, пов’язаних з їх навчанням, розвитком та соціалізацією в закладі.

                                                                                                                                                       

                                                                                           Постійно

2.2.Детально вивчити питання щодо потреби впровадження інклюзивного та інтегрованого навчання в закладах дошкільної освіти та подавати свої пропозиції щодо відкриття інклюзивних (спеціальних) груп до управління освіти за 6 місяців до початку нового навчального року.

                                                                                     До 01.03.2021 та щороку

3.Директору інклюзивно-ресурсного центру (Блонова Т.М.):

3.1.Запровадити широку просвітницьку діяльність по закладам освіти міста з питань організації інклюзивного навчання та механізму надання корекційних послуг дітям з особливими освітніми потребами шляхом проведення навчальних нарад.

До 01.09.2021

3.2.Здійснити моніторинг динаміки розвитку дітей, що пройшли комплексну оцінку розвитку, навчаються в закладах дошкільної освіти з метою аналізу надання таким дітям корекційних послуг.

До 01.09.2021

4.Управлінню освіти Конотопської міської ради:

4.1.Забезпечити роботу щодо організації інклюзивного та інтегрованого  навчання в закладах дошкільної освіти міста, шляхом розширення мережі інклюзивних/спеціальних груп відповідно до запитів адміністрацій закладів.

До 01.09.2021

4.2.Забезпечити створення умов для безперешкодного доступу дітей з особливими освітніми потребами до будівель  закладів дошкільної освіти шляхом поетапної побудови пандусів.

Постійно

  1. Хід виконання даного рішення розглянути на колегії управління освіти у жовтні 2021 року.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» –  9 голосів

«Проти» –  0 голосів

«Утрималися» –  1 голосів

 

  1. ОПРАЦЮВАЛИ:

Доповідь Тимчук Наталії Сергіївни, методиста міського методичного кабінету, яка доповіла про підсумки проведення ДПА/ЗНО навчальних досягнень випускників закладів загальної середньої освіти (текст доповіді додається до протоколу).

 

ВИРІШИЛИ:

  1. Керівникам закладів загальної середньої освіти:

1) своєчасно доводити до відома учнів та їх батьків інформацію, яка стосується процедури проходження ЗНО.

Постійно

2) вдосконалювати систему викладання навчальних дисциплін педагогічними працівниками.

Постійно

3) підвищити рівень системи забезпечення якості освіти, посилити контроль за проведенням уроків з предметів, з яких складається ДПА, ЗНО.

Постійно

4) здійснювати системний моніторинг навчальних досягнень, вчасно виявляти потенційні проблеми, які можуть вплинути на якість складання тестових завдань, оперативно приймати конкретні управлінські рішення щодо покращення якості знань.

Постійно

5) посилити контроль щодо якісної підготовки учнів до ЗНО протягом усього навчання в школі, сприяти мотивації учнів до навчально-пізнавальної діяльності.

З 01.11.2020 року

6) впроваджувати у систему оцінювання якості знань учнів он-лайн курси та он-лайн тестування.

Протягом року

7) посилити контроль щодо визначення претендентів на нагородження золотими та срібними медалями.

з грудня 2020 року

10) врахувати результативність учнів під час ЗНО педагогічним працівникам під час чергової атестації.

Під час атестації

11) організувати роботу з вчителями-предметниками щодо опрацювання типових помилок з навчальних дисциплін, допущених випускниками під час складання ДПА, ЗНО в 2019 році  та вжити заходів для покращення якості знань учнів.

До 30.12.2020 року

12) посилити контроль за рівнем знань, умінь та навичок учнів та неухильно дотримуватися вчителям критеріїв оцінювання навчальних досягнень учасників освітнього процесу.

Протягом року

13) розробити план заходів з ліквідації недоліків по закладу освіти за результатами ЗНО-2020 та надати управлінню освіти Конотопської міської ради.

До 30.11.2020 р.

  1. 2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника начальника управління освіти Мусієнко Ю.М.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» –  10 голосів

«Проти» –  0 голосів

«Утрималися» –  0 голосів

  1. ВИСТУПИЛИ:

Мусієнко Юлія Миколаївна, заступник начальника управління освіти, яка повідомила про те, що оздоровча кампанія 2020 року не відбулася в зв’язку з прийнятим загальнонаціональним карантином. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22 липня 2020 року № 641 (зі змінами), беручи до уваги статтю 32 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» зі змінами від 13.04.2020 №555-IX, постанови головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 №50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID 19), наказу МОЗ від 25.02.2020 №552 «Про затвердження та впровадження стандартів медичної допомоги при короновірусній хворобі 2019 (СOVID-19)», з метою дотримання вимог описаних в постанові, було прийнято рішення про відміну відпочинку і оздоровлення у 2020 році.

 

ВИРІШПЛИ:

  1. Інформацію про хід виконання цього рішення взяти до відома.
  2. У зв’язку з загальнонаціональним карантином, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» дане рішення зняти з порядку денного.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» –  10  голосів

«Проти» –  0 голосів

«Утрималися» –  0 голосів

 

  1. ОПРАЦЮВАЛИ:

Доповідь Король Олени Олександрівни, заступника начальника управління освіти Конотопської міської ради Сумської області, яка доповіла про стан організації обліку дітей шкільного віку та учнів у місті Конотопі (текст доповіді додається до протоколу).

 

ВИРІШПЛИ:

  1. Інформацію заступника начальника управління освіти Король О.О. взяти до відома.
  2. Визнати роботу закладів освіти щодо підготовки списків дітей шкільного віку та учнів для створення реєстру даних про них задовільною.

 

Керівникам закладів освіти:

  1. Своєчасно надавати управлінню освіти документи про відрахування чи зарахування учнів до закладу.

Постійно

  1. Невідкладно надавати управлінню освіти, сектору ювенальної превенції Конотопського відділу поліції, службі міської ради у справах дітей дані учнів, які не досягли повноліття і не приступили до занять  протягом 10 днів поспіль з невідомих або без поважних причин.

Постійно

  1. Контроль за виконанням рішення колегії з даного питання покласти на заступника начальника управління освіти Король О.О.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» –  9 голосів

«Проти» –  0 голосів

«Утрималися» –  0 голосів

 

  1. ОПРАЦЮВАЛИ:

Доповідь Шкурко Олени Сергіївни, методиста міського методичного кабінету, яка доповіла про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти міста, психологічний супровід та соціально-педагогічний патронаж учасників освітнього процесу і стан виконання Плану заходів щодо розвитку психологічної служби на період до 2020 року. (текст доповіді додається до протоколу).

 

ВИРІШПЛИ:

  1. Визнати роботу управління освіти та закладів освіти з питання виконання Плану заходів щодо розвитку психологічної служби системи освіти міста на період до 2020 року задовільною.
  2. Керівникам закладів освіти:

2.1. Стимулювати практичних психологів щодо покращення та вдосконалення професійної діяльності, сприяти підвищенню професійної майстерності.

Постійно

2.2. Забезпечити упровадження в практику роботи практичних психологів закладів освіти програму «Підготовка вчителів до розвитку життєстійкості/стресостійкості у дітей у навчальному закладі».

Вересень 2020

2.3. Забезпечити упровадження в закладах освіти навчально-профілактичних програм «Дорослішай на здоров’я», «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція»,  «Я – моє здоров’я – моє життя», «Сприяння просвітницькій роботі «рівний – рівному» серед молоді України щодо здорового способу життя»,

Вересень 2020

2.4. Систематично здійснювати заходи щодо покращення матеріально-технічних умов для організації діяльності працівників психологічної служби.

Постійно

2.5. Створити належні умови праці практичним психологам ДНЗ № 10 “Ялинка” (завідувач Черемних Г.В.). та НВК:ЗОШ І ст.-ДНЗ (директор Ярмош І.С.) щодо забезпечення кабінетами практичних психологів.

Грудень 2020

2.6. Забезпечити постійне оновлення тематичних рубрик з проблем практичної психології та соціальної педагогіки на сайтах  навчальних закладів.

Постійно

2.7. Упроваджувати програми соціально-педагогічної і психологічної роботи з профілактики насильства і конфліктів в учнівському середовищі з використанням медіації

Постійно

2.8. Забезпечити впровадження в навчально-виховний процес факультативних курсів за вибором з психологічної проблематики (відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 06.06.2013 № 1/9-413 «Про впровадження факультативних курсів працівниками психологічної служби системи освіти).

Протягом року

  1. Методисту з психологічної служби міського методичного кабінету Шкурко О.С.:
    • Проводити щороку вивчення стану розвитку психологічної служби системи освіти міста

Постійно

3.2. Сприяти узагальненню та поширенню інноваційного досвіду роботи працівників психологічної служби

Постійно

  1. Хід виконання даного рішення розглянути на апаратній нараді відділу освіти Конотопської міської ради у грудні поточного року.

Грудень 2020 року

  1. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника відділу освіти Мусієнко Ю.М.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 10  голосів

«Проти» – 0 голосів

«Утрималися»  –  0 голосів

 

 

Начальник управління освіти,

голова колегії                                                        Людмила ІГНАТЕНКО

 

 

Секретар колегії                                                  Юлія МУСІЄНКО

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *